آموزش دو روش ساخت خمیر گل چینی
: خمیر های گل چینی ، بهترین نوع خمیر دست ساز برای تهیه و ساخت انواع گل های فانتزی و تزئینی و انواع جواهرات و عروسک ها هستند . در این آموزش ، با دو روش تهیه خمیر چینی آشنا می شوید که اگر قصد دارید خمیر را برای مصرف تا 3 روز و به مقدار کم آماده کنید ، خمیر سرد را تهیه کنید و اگر می خواهید خمیر را به مقدار بیشتر و برای مدتی نگه دارید ، بهتر است از روش دوم یعنی خمیر پخته استفاده کنید. هنرمندی ها
مواد لازم برای خمیر گل چینی (سرد)
نشاسته ذرت، یک پیمانه
چسب چوب، دو سوم پیمانه
گلیسیرین، یک قاشق غذاخوری
وازلین
طرز تهیه خمیر گل چینی سرد :
نشاسته، چسب چوب و گلیسیرین را در ظرفی با هم مخلوط کنید تا خمیری یکدست شود. دست ها را به وازلین آغشته کنید و خمیر را در دست ها خوب ورز دهید. به اندازه مصرف از آن جدا کنید و بقیه خمیر را در ظرف دردار در یخچال بگذارید، تا مدت دو هفته به خوبی قابل مصرف می باشد.
نکته : علت ترک خوردن خمیر نیز می تواند درست پیمانه نکردن مواد باشد. کمی روغن وازلین به خمیر اضافه کنید.
مواد لازم برای تهیه خمیر گل چینی پخته :
۱. آرد نشاسته ذرت ۱ پیمانه ( یک لیوان کاغذی کوچک سر پر )
۲. چسب چوب بی رنگ ۱ پیمانه ( یک لیوان کاغذی کوچک سر پر )
۳. گلیسرین ۱ قاشق غذا خوری
۴. وازلین ۱ قاشق غذاخوری
۵. قابلمه تفلون و مقدار کمی روغن مایع ساده
۶. دستکش نخی و دستکش یک بار مصرف
مراحل ساختن خمیر گل چینی پخته :
اولین اقدام برای تهیه خمیر گل چینی فراهم آوردن قابلمه تفلون و قاشق چوبی است که باید آنها را خوب چرب کنید.
ابتدا وازلین و گلیسرین را در قابلمه مخلوط کنید. به طوری که تکه های درشت وازلین در ظرف باقی نماند.
چسب چوب را داخل قابلمه بریزید و به خوبی با گلیسرین و وازلین ترکیب کنید.
زمانیکه مخصوط یکدست شد، آرد را به آن اضافه و مخلوط کنید.
مواد را کف قابلمه به صورت یکدست صاف کنید به طوری که در همه قسمت ها ضخامت یکسان داشته باشد. بعد از حل شدن کامل مواد و یکدست شدن آنها با هم، قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید.
قابلمه را روی کتری پر از آب در حال جوش بگذارید. طوری که بخار کتری به طور مستقیم با زیر قابلمه تماس پیدا کند. به این روش پخت “بن ماری” گفته می شود. کتری را روی شعله ملایم و قابلمه را روی کتری به مدت ۱۵ دقیقه قرار دهید.
بعد از ۱۵ دقیقه خمیر را چک کنید. نوک انگشت خود را به سطح خمیر بزنید. خمیر باید خود را گرفته و تنها به اندازه چند میلیمتر از سطح خمیر خیس مانده باشد.
نرمی سطح خمیر باید مطابق تصویر زیر مقداری چسبنده باشد. حالا می توانید خمیر را به راحتی از کف قابلمه جدا کنید.
مرحله آخر مرحله ورز دادن خمیر می باشد. برای اینکه داغی خمیر پوست را اذیت نکند، ابتدا یک دستکش نخی بپوشید و روی آن یک دستکش یک بار مصرف. حالا به راحتی بدون اینکه اذیت بشوید می توانید خمیر را ورز دهید. هدف از ورز دادن خمیر مخلوط شدن سطح خیس روی خمیر با سطح زیرین خمیر است که در تماس با قابلمه کاملا خودش را گرفته است.
در این مرحله خمیر گل چینی را کنار گذاشته تا خنک شود و بعد از خنک شدن ، آن را داخل پارچه تمیز نخی پیچیده و بعد داخل نایلون قرار دهید و به مدت ۲۴ ساعت در یخچال بگذارید تا خمیر آماده شود. اگر کیسه خمیر ، قطرات آب دارد ، مجدد دستمال نخی دیگری را آماده و خمیر را داخل آن قرار دهید و سپس داخل کیسه نایلونی جدیدی قرار دهید .
کیسه خمیر را داخل کیسه ای ضخیم تر قرار دهید تا از خشک شدن خمیر جلوگیری کند.
برای رنگ کردن خمیر گل چینی ، از انواع رنگ روغن استفاده می کنیم.
برای رنگ کردن خمیر ، مقداری از خمیر را برداشته و با رنگ های موجود یا ترکیب چند رنگ ، و قرار دادن مقدار کمی از رنگ ها ، شروع به ورز دادن مجدد خمیر میکنیم تا خمیر مورد نظر با رنگ دلخواه ، بدست آید . توجه داشته باشید که برای حصول بهترین نتیجه ، به مقادیر کم و در چند مرحله ، رنگ ها را با هم ترکیب کنید.
نکات مهم
برای تهیه خمیر گل سازی روش ها و دستور پخت های مختلفی را می توانید در اینترنت پیدا کنید. برخی دستورها شامل مقداری آب و آب لیمو هستند.
اوایل خمیر گل چینی را با خمیر نان تهیه می کردند، خمیر نان خیلی زود کپک می زد و باعث خراب شدن اثر هنری می شد. از این جهت با اضافه کردن آب لیمو مانع از فساد خمیر می شدند.
خمیری که با این آموزش تهیه می کنید برای چند هفته در دمای اتاق و چندین ماه داخل یخچال ماندگاری خواهد داشت. حتی می توانید آنرا به مدت یک سال داخل فریزر نیز نگاه دارید.
و اما در مورد آب، بهتر است آن را از دستور تهیه حذف کنید. خمیر چینی در هنگام خشک شدن خودش را جمع می کند و آب این خاصیت را تشدید خواهد کرد.
حتما از کیسه های نایلونی ضخیمو در عین حال نرم استفاده کنید تا خمیر نرم بماند.